Vakáció a hegyekben

Függőhíd
Függőhíd

Nyár elején, amikor szabadságunkat, úti céljainkat tervezzük, mindenképpen vegyük figyelembe, hogy nem feltétlenül az a legjobb, ha minél messzebbre utazunk. Fontosabb szempont az, hogy egész családunk jól érezze magát. A programok megszervezésénél arra is érdemes odafigyelni, hogy ne fáradtabban érkezzünk vissza, mint ahogy elindultunk, ugyanakkor kellemes élményekkel gazdagodva, friss energiával feltöltődve térjünk haza. A nyári aszfaltolvasztó hőségben újra a természetjárást ajánljuk figyelmébe mindazoknak, akik felüdülésre vágynak. A nyári időszak az, amikor a kevésbé gyakorlott turista számára is elérhetővé válik egy-egy magashegyi túrán való részvétel.

Különös szépséget és izgalmat lehet átélni azokon a nyári reggeleken, amikor hajnal hasadtakor a sok-sok madárének, a párás levegőn beszűrődő napsugarak között kezdhetjük túránkat. A madarak szinte percnyi pontossággal adják át egymásnak a szólamot, hogy a korán útnak induló turista részesedhessen e gyönyörű koncertből. A fákról, bokrokról lehulló harmatcseppek ébresztőként hatnak, ha éppen a nyakunkba hullanak.

A reggeli órákban, amikor a harmattól nedvessé, csúszóssá vált kövek, fagyökerek között vezet el utunk, elmaradhatatlan a jó túrabakancs, illetve a kamásli (lábszárvédő). Mivel a hőmérséklet a magas hegyekben órákon belül nagyot eshet, illetve a legszebbnek induló nap is hamar esősre fordulhat – akár hóviharba is keveredhetünk –, túránknak ugyancsak elmaradhatatlan kelléke az esőkabát és a meleg öltözék. Semmiképpen sem strandöltözékben induljunk útnak, hiszen 2000 méter fölött már nem számíthatunk nyári hőségre. A hátizsákban érdemes egy öltözet nylon zacskóba csomagolt váltóruhát tartani arra az eshetőségre, ha netalán bőrig áznánk. Figyeljünk oda a déli, illetve a délutáni órákban az UV sugárzásra! Kenjük be fedetlen testrészeinket (főleg arcunkat) megfelelő napvédő krémmel, és az UV napszemüveget se felejtsük otthon!

Nyári havasi legelő
Nyári havasi legelő

A nyár havasi legelőjétől elválaszthatatlan a frissen kaszált fű és széna illatának keveredése. A sok ezernyi tücsök és egyéb rovar folyamatos ciripelése és zümmögése mellett időnként kaszák suhogása hallatszik. Lankásabb vidéken, a kaszálókon a hőség miatt csőrüket félig nyitva tartó gólyák keresnek eleséget.

Apró hegyi falvakban, ahol az élet még mindig sokkal lassabban folyik, mint a városokban, érdemes egy kicsit elidőzni, felfedezni a környéket, és bepillantást nyerni az ottani emberek hétköznapjaiba. Nagyszerű élmény lehet este a tehéncsordából hazatérő tehenek fejését végignézni, utána egy jó pohár igazi, friss tejet meginni. Itt még ma is láthatunk lovakat úsztató, fürdető embereket, vagy teheneket itató gyerekeket, akik a nyári vakációt nem semmittevéssel töltik el.

Rododendron mezők
Rododendron mezők

A völgyekben fölfelé haladva igazi csemegében lehet részünk, ha szamócás vagy málnás részeken vezet utunk. Ilyenkor a gyerekeket alig lehet továbbhaladásra bírni a finom erdei gyümölcsök miatt. Nem mindennapi élmény, amikor rododendron mezők mellett haladunk el, és a táj szépsége ötvöződik e nemes havasi növény illatával. Ez igazi aromaterápia – élőben!

Tengerszem
Tengerszem

A télen és tavasszal nem látható tengerszemek vize ilyenkor nyáron gyöngyfüzéreket alkotva csillog a csipkézett bércek között. Fürdésre ugyan nem alkalmasak, de a kristálytiszta vizük tükrében visszatükröződő kép jó fotótémát kínál.

Imádkozósáska
Imádkozósáska

Tengerszemekben leggazdagabb hegységek a szomszédos országokban: a Kárpátok gyöngyszeme, a Retyezát-hegység a Retyezát Nemzeti Parkban; hasonlóképpen a Fogarasi-havasok; és a nemrég természeti katasztrófával sújtott Magas-Tátra. A gigantikus méretek között, a szinte végtelennek tűnő hegycsúcsokat szemlélve a mikrovilág is néha szembe néz velünk pl. egy imádkozósáska képében.

Többnapos túrák alatt, csak ott fenn lehet megtudni, milyen az, amikor a tavak víztükrét beezüstözi a hold fénye és a hatalmas hegyóriások úgy tornyosulnak a tó körül, mint valami gigantikus amfiteátrum. Az égboltozaton ezer meg ezer fénylő csillag ragyog, és néha egy-egy égi vándor halad át rajta hullócsillag formájában. Ez után a látvány után már nem maradt más dolgunk, mint hogy a langyos nyár esti szellő kíséretében visszavonuljunk sátrunk rejtekébe, és a meleg hálózsákban álomba szenderülve várjuk egy újabb szép nap felvirradását.

Tájkép holddal
Tájkép holddal

A hajnal első napsugarai és egy-egy havasi pityer vidám éneklése felserkentik a sátorban éjszakázó turistát. A tavak fényárban úszó felszíne, a virágok nemes szépsége, vagy akár a hegyormokról letekintő zergék csapata, és maga az egész alpesi miliő olyan hatással van a korán kelő hegyi vándorra, hogy mindenki úgy érzi, ez a nap más, mint a többi.

Fontos arra is odafigyelnünk, hogy ne mindig a teljesítmény legyen a cél a napi túratervezésnél, hanem iktassunk be lazább napokat is. Ilyenkor gyermekeink szívesen gyűjtögetnek például köveket, szép virágcsokrokat (persze nem védett növényekből).

Mivel a nyár első felében a hegyvidéken sok a csapadék, ezért a nyár második felére tervezzük a hosszabb magashegyi túrákat. Ha beállt a jó idő, akkor a több napos gerinctúrákat részesíthetjük előnyben, mert így nem kell naponta leküzdeni a szintkülönbségeket. Olyan napokon, amikor az idő „zivatargyanús”, csak rövid túrákat szervezzünk.

Gyűjtögető gyerekek
Gyűjtögető gyerekek

Erre utaló jelek lehetnek, ha éjszaka is fülledt meleg marad az idő, szélcsend van, reggel sincs harmat a fűszálakon. Mindig olyan helyen éjszakázzunk, ahol a villámcsapásoktól védve vagyunk!
A felfelé haladó számára csodálatos látvány a magashegységi növényzeti övek megfigyelése. A tölgyeseket, majd bükkösöket a tűlevelű erdők követik, melyeket 1400 méter fölött a törpefenyvesek, majd 2000 méter körül az alhavasi gyepek váltják fel. Nyáron virágok ezrei virítanak a hegyoldalakban, melyeken zergék legelésznek. A csendet havasi csókák törik meg jellegzetes hangjukkal, a melyet időnként hollók váltanak fel.

Közepes nehézségű gyalogtúrát javaslunk minden olyan családnak vagy csoportnak, akik aktívan akarnak pihenni, nem riadnak vissza a kihívásoktól, és szeretnék megismerni a magas hegységek növény- és állatvilágát. Ilyen lehet egy 3-4 napos túra, menedékházakban megszállva.

Írta és a fotókat készítette: Málnási György