Mihály naphoz közeledve…

Mihály naphoz közeledve…

juhsajt_fotoSomorjaiL_2804Mihály naphoz közeledve a hegyi emberek életében egy fontos időszámítás kezdődik. Ilyenkor a tehéncsordákat, illetve a juhnyájakat lehozzák a hegyekből. A hegyi falvak hangvilága megváltozik, mert amíg korábban a kolompok a havasi legelők madárcsicsergését színesítették, most már a gyerekzsivajtól elcsendesült falvakét fogják.juhsajt_fotoSL_2814z
Ilyenkor a pásztorok is számba veszik az éves tejtermelés mennyiségét és minőségét. Talán mondanunk sem kell, hogy a fent készített sajt íze és összetétele nem hasonlítható a szupermarketekben kaphatóakéhoz. Az ízvilága azért is olyan csodálatos, mert a tehén odafönt szinte gyógynövényekkel táplálkozott. A talicskakerék méretű sajtok ilyenkor csak úgy mosolyognak azokon a polcokon, ahol már hetek óta érlelődnek.
A dombokon sétálgatva a pirosan ékeskedő csipkebogyók mosolyogva azt üzenik, hogy közel a csipke levár készítés ideje…

Málnási György

Nevem Málnási György, 1963-ban születtem az erdélyi Szászrégenben. Itt jártam iskolába és itt végeztem el a gépipari szakközépiskolát.1982- ben érettségiztem. Samu Pál biológia és Nagy János földrajz tanáraimnak köszönhetően már gyerekkoromban közel kerültem a természethez, illetve a magas hegyek világához.