Érezted már a szabadon termő hegyi áfonya ízét?
Ellentétben a termesztett áfonyával a Kárpátokban szüretelt erdei gyümölcs vegyszermentes, műtrágyamentes. Magas antioxidáns tartalma miatt a szervezet jobban ellenáll a nyavalyákkal szemben. Az agyműködést serkentő összetétele miatt például az amerikai diákok az áfonyát rendszeresen eszik.
Szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.
Éppen ezért jó ha ilyenkor már ott van a kamrában a polcon az erdélyi áfonya lekvár.
Ebben a kérdésben egyetértek veled, habár nem tökéletesen minden részletében. Végül is nem kell mindenről
pont ugyan azt gondolnunk, ahány ember annyi vélemény, szinte bármiről.
Elismerem jól megírtad. Üdv.