Erdély és az áfonya

Érezted már a szabadon termő hegyi áfonya ízét?

Ellentétben a termesztett áfonyával a Kárpátokban szüretelt erdei gyümölcs vegyszermentes, műtrágyamentes. Magas antioxidáns tartalma miatt a szervezet jobban ellenáll a nyavalyákkal szemben. Az agyműködést serkentő összetétele miatt például az amerikai diákok az áfonyát rendszeresen eszik.

áfonya
áfonya

Szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.

Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.

A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.

Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

Éppen ezért jó ha ilyenkor már ott van a kamrában a polcon az erdélyi áfonya lekvár.

Málnási György

Nevem Málnási György, 1963-ban születtem az erdélyi Szászrégenben. Itt jártam iskolába és itt végeztem el a gépipari szakközépiskolát.1982- ben érettségiztem. Samu Pál biológia és Nagy János földrajz tanáraimnak köszönhetően már gyerekkoromban közel kerültem a természethez, illetve a magas hegyek világához.

This Post Has One Comment

  1. Ebben a kérdésben egyetértek veled, habár nem tökéletesen minden részletében. Végül is nem kell mindenről
    pont ugyan azt gondolnunk, ahány ember annyi vélemény, szinte bármiről.

    Elismerem jól megírtad. Üdv.

Vélemény, hozzászólás?