Erdély és az áfonya
Áfonya

Erdély és az áfonya

Érezted már a szabadon termő hegyi áfonya ízét?

Ellentétben a termesztett áfonyával a Kárpátokban szüretelt erdei gyümölcs vegyszermentes, műtrágyamentes. Magas antioxidáns tartalma miatt a szervezet jobban ellenáll a nyavalyákkal szemben. Az agyműködést serkentő összetétele miatt például az amerikai diákok az áfonyát rendszeresen eszik.

áfonya
áfonya

Szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.

Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.

A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.

Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

Éppen ezért jó ha ilyenkor már ott van a kamrában a polcon az erdélyi áfonya lekvár.

Málnási György

Nevem Málnási György, 1963-ban születtem az erdélyi Szászrégenben. Itt jártam iskolába és itt végeztem el a gépipari szakközépiskolát.1982- ben érettségiztem. Samu Pál biológia és Nagy János földrajz tanáraimnak köszönhetően már gyerekkoromban közel kerültem a természethez, illetve a magas hegyek világához.

This Post Has One Comment

  1. Ebben a kérdésben egyetértek veled, habár nem tökéletesen minden részletében. Végül is nem kell mindenről
    pont ugyan azt gondolnunk, ahány ember annyi vélemény, szinte bármiről.

    Elismerem jól megírtad. Üdv.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu