A ROMÁN GAZDASÁGI MINISZTER SZERINT JÚNIUS 15-ÉN INDULHAT ÚJRA A TURIZMUS

Június 15-én indulhat újra a turizmus Romániában, ezt tartja a legvalószínűbbnek a román gazdasági miniszter Virgil Popescu, ha addig nem ismét növekedni a fertőzőttek száma.

A tárca vezető kiniszter erről szerdán nyilatkozott, kifejtette, hogy első lépésben a vendéglők szabadtéri résézt nyitják meg, ha a nyitás utáni 15 napban nem növekszik a koronvírusos fertőzoöttek száma, akkor a fekete-tengeri, hegyvidéki és más szállodák megnyitása is lehetséges lesz. Romániában jelenleg az éttermeket és a kávézókat sem nyitották meg.

A miniszter kitért arra a kedden született bolgár-görög-szerb megállapodásra is, amely az utazási korlátozások enyhítéséről szól. Ennek értelmében Bulgária megállapodott Görögországgal, hogy június 1-jével engedélyezik az üzleti, családi és humanitárius okokból történő utazásokat, és ezek esetében eltekintenek a kötelező 14 napos karanténtól. Szófia hasonló megállapodást kötött Szerbiával is.

A megállapodáshoz Románia is csatlakozhat, de Popescu jelezte: ebben a pillanatban nincs semmi bizonyosság, hogy ez valóban megtörténik, mivel a múlt pénteken érvénybe lépett, a korábbi korlátozásokat enyhítő veszélyhelyzetet még a bukaresti parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami várhatóan szerdán megtörténik.

(MTI, erdely.ma)